söndag 17 oktober 2010

Havrekakor med kokos


Småkakor är the shit. De är bra på alla sätt och vis; de går fort att göra, man har ofta det mesta hemma och man kan äta massor! Dessutom är de bra gå bortpresenter. Hur som helst bakade jag lite havrekakor i morse. Jag måste säga att jag gillar att baka med havregryn, det blir så härligt knaprigt när man har det i bakverk. Det är t ex. underbart att ha smuldeg med havregryn på äppelmuffins, som i det här receptet. Sen kan man alltid försöka lura sig själv med att det man bakar blir nyttigare av att man har i havregryn. Som om det nu mildrade effekten av allt socker och smör man har i...


Havrekakor med kokos

ca. 30 stycken

200 g smör
1 dl strösocker
2 dl rörsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
½ tsk bikarbonat
7 dl havregryn
2 dl riven kokos
1 dl russin
1 dl (ca 60 g) hackad mörk choklad
1 dl grovhackade hasselnötter

Värm ugnen till 175 grader. Låt smöret bli rumstempererat. Rör ihop smör och de båda sockersorterna tills det blir poröst. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. Blanda ihop mjöl, kanel, vaniljpulver, salt och bikarbonat och häll sedan ner det i smeten och rör tills det blivit en jämn smet. Tillsätt havregryn, kokos, russin, choklad och hasselnötter och blanda ihop tills allt är jämnt fördelat. Gör slarviga bollar av smeten, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till bollarna något. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Observera att kakorna ska vara mjuka fortfarande när du tar ut dem ur ugnen. Låt dem sedan svalna och stelna till på plåten.


Den här gången hade jag kokos, nötter, choklad och russin i kakorna, men man kan ju ha i precis vad man vill. Nästa gång ska jag prova att ha i torkade tranbär och vit choklad. Eller så kan man ha i hackad mandel och vit choklad, kanske lite finrivet citronskal. Kanske torkade aprikoser. Men man får kanske utesluta kanelen beroende på vad man har i.

17 kommentarer:

  1. Vad gott! :D Måste prova på en gång. Vet du förresten hur man göra stora, sega och goda cookies? De blir lätt torra och hårda. Några bra tips?

    SvaraRadera
  2. Så goda de ser ut!! Väldigt härliga bilder =)

    SvaraRadera
  3. Kakorna ser väldigt goda ut! Jag borde kanske baka småkakor någon gång jag också. Problemet är bara att de tar slut alldeles för fort, så då är det nästan bäst att låta bli att baka helt och hållet. ;-)

    SvaraRadera
  4. Jag har redan gjort dem och de var bland de godaste kakorna jag ätit! Rekommenderas starkt. Jag hade bara lite mörk choklad med apelsin så jag tog den och resten vit choklad och det blev jättebra. Tog inga russin då killen inte gillar det.

    SvaraRadera
  5. Darksess: Men hjälp vad snabb du var att göra dem! Och vad roligt att de föll dig i smaken! :)Det är så himla roligt när man lyckas inspirera någon till att prova ett recept! Angående cookies, så har jag inget bra recept på det, faktum är att jag aldrig har bakat några själv. Kanske man borde göra?!

    Hanna: Tack snälla hanna!

    Tove: Vad roligt att du tycker att de ser goda ut! Och visst är det ett problem att kakorna tar slut för fort.... ;)

    SvaraRadera
  6. Jag håller med om att kakor är the shit! Har själv bakat idag, men mina blev nästan svarta av all kakao jag hade i! Dina ser verkligen goda ut.

    SvaraRadera
  7. Låter jättegott! Kul att man kan variera sig så! Småkakor är allt bra gott!

    SvaraRadera
  8. Riktigt gott de ser ut!! jätte vackert bild på din kaka också.

    SvaraRadera
  9. Vilka härliga kakor och vackra bilder! Jag har utmanat dig på min blogg :o) Kika in vet ja :oP

    SvaraRadera
  10. Småkakor måste vara det godaste som finns. Jag kan äta hur många som helst. De du bakat ser underbart goda ut. Blir så sugen på att baka nu.

    SvaraRadera
  11. Ljuvliga bilder! Kakorna ser farligt goda ut :)

    SvaraRadera
  12. Åh vad gott det där lät! Fina bilder oxå =)

    SvaraRadera
  13. Mmm småkakor...
    Psst!har en utmaning till dig på min blogg..

    SvaraRadera
  14. Tack för era snälla kommentarer! Jag blir alltid lika glad av dem! :)

    SvaraRadera
  15. Hihi jag håller med dig! Det känns nyttigare när man har havregryn i! ;)

    SvaraRadera