måndag 2 augusti 2010

Aprikosmarmelad med mandel & vanilj


Om man har lite tur så hittar man färska aprikoser i mataffären just nu. Jag är inte jätteförtjust i att äta aprikoser som de är, men jag älskar aprikosmarmelad och kan avverka en burk på nolltid. Det brukar bli mer marmelad med bröd än tvärtom om man säger så. Hur som helst hittade jag aprikoser i affären häromdagen och tänkte att nu jäklar jag ska koka egen aprikosmarmelad! Så igår kväll gjorde jag en omgång. Som den uppmärksamme kanske har märkt, så är jag sjukt svag för mandel och vanilj (gärna tillsammans!). Jag är en sådan som inte kan ha en rulle mandelmassa hemma utan att äta av den tills den är slut, hehe. Hur som helst, mandel och vanilj var det. Jag såg ett recept av Jan Hedh med den kombinationen och gjorde min egen förenklade variant av det. Jag hade i både vanlig sötmandel och bittermandel samt vaniljstång. Nästa gång ska jag ha i mer bittermandel, jag tyckte inte att den gav tillräckligt med smak den här gången. Eventuellt kanske man borde riva den istället för att krossa den för att få ut mer smak av den. Hur som helst blev marmeladen sååå himla god! Kan verkligen rekommendera er att göra den! Det är lite pyssel med att skålla och skala aprikoserna, men det är det värt! Använder man syltsocker går ju resten lätt som en plätt. Jag köpte 1 kg aprikoser och fick ut 650 g aprikoskött, så jag räknade om receptet efter det. Men eftersom det kan variera hur mycket man får ut i rent fruktkött skriver jag receptet som om man hade 1 kg skalade och urkärnade aprikoser.

Aprikosmarmelad med mandel & vanilj

1 kg aprikoser, fruktköttet
1 kg syltsocker
200 g sötmandel
6 bittermandlar
1 vaniljstång

Skålla aprikoserna och lägg dem sedan i kallt vatten och drag av skalet. Kärna sedan ur aprikoserna och skär dem i mindre bitar efter eget tycke och smak. Skålla och skala mandlarna. Lägg aprikoserna i en kastrull tillsammans med syltsockret och den urskrapade vaniljstången, både frön och stången. Tillsätt sötmandeln (jag behöll den hel) krossa bittermandeln och tillsätt även den. Koka upp alltihop och låt det koka i 5 minuter och häll sedan upp marmeladen på rena varma burkar.

11 kommentarer:

  1. Jag har aldrig gjort egen marmelad, det kanske jag ska ta och testa.

    SvaraRadera
  2. Det där lät väldigt gott! Fast utan mandel, är inte så förtjust i marmelad med det. =)

    SvaraRadera
  3. Ser jättefint ut! Har aldrig tänkt på att ha nötter i marmeladen! Trevligt!

    SvaraRadera
  4. vad gott det låter, den får jag testa, sedan hoppas jag min sambos pappa får mycket plommon i år, för även plommonmarmelad är gott

    SvaraRadera
  5. Kul ide' med nötter i marmelad!!
    Söta med rosett hihi.

    SvaraRadera
  6. Guuud vad gott! Jag älskar aprikosmarmelad, det är den enda jag äter förutom äpplemos. Brukar köpa med mig hem när jag är utomlands, för det finns liksom ingen värdig motsvarighet i Sv. Kanske borde göra min egen istället? Gott!

    SvaraRadera
  7. Åh vad smaskigt det låter =) Jag är ju svag för mandel och tycker det där lät som en jättespännade kombination! =)

    SvaraRadera
  8. Mmm..låter gott! :) Spännande med bittermandel i, men jag tror inte att du ska ta mer i. Kan lätt bli för bittert. Prova att riva istället.

    SvaraRadera
  9. Erika: Ja, det tycker jag verkligen att du ska ta och prova! Som så mycket annat är marmelad godast när den är hemgjord tycker jag!

    Amy: Den är nog helt fantastisk även utan mandel skulle jag tro :)

    Sandra: Tackar :)

    Cupcakesfluffan: Tack! Jag håller med, plommornmarmelad är jättegott! Väntar på att mina ska bli färdiga ute i trädgården :)

    Sana: Det var riktigt gott med mandlarna, kan rekommendera det :)

    Johanna: Härligt att höra att det är fler som är fast i det träsket ;) Tycker verkligen att du ska testa!

    Sockerrus: Det var lika smaskigt som det lät ;)

    Tina N: Ja, du har nog rätt, ska nog prova med att riva den innan jag ökar på mängden :)

    SvaraRadera
  10. I fjol fick jag en burk med österrikisk aprikossenap med mandelsplitter i. Det var jättegott till ost. Jag tror det går att använda receptet ovan, slopa vaniljen och ha i Coleman's senapspulver.

    SvaraRadera
  11. Anonym: Oj, vilken intressant kombination! Är dock inte jätteförtjust i senap, så jag tror jag hoppar över den, men tack för tipset :)

    SvaraRadera