söndag 8 augusti 2010

Fransk päronkaka


I natt var det ett riktigt oväder ute med regn, blixtar och åska, vilket fick mig att känna att hösten är på ingång om inte allt för lång tid. Personligen tycker jag att det är riktigt mysigt med sånt oväder, i alla fall så länge man är inomhus. Jag spenderade således nattens första timmar med att titta på gamla avsnitt av arkiv x i ett nedsläckt hus, vilket var helt perfekt. Hur som helst  kände jag för att baka något åt hösthållet nu på förmiddagen, så jag provade ett recept på fransk päronkaka. Nästa gång ska jag försöka få tag på päron som är lite fastare, nu fick jag nöja mig med den enda sorten de hade i  affären och det resulterade i att päronen släppte ganska mycket vätska under gräddningen. Men god blev den i alla fall!


Fransk päronkaka
 Receptet är lagom till en form på 24 cm

Till päronen:
4 stora päron, gärna av en fast sort
2 dl vatten
1 msk strösocker
2 tsk saft av pressad citron

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur päronen, skär dem i stora klyftor. Lägg dem i en kastrull med vatten, socker och citronsaft och koka dem mjuka i ett par minuter, tiden beror på vilken sorts päron man har. De ska bara bli mjuka, inte mosiga. Låt sedan päronklyftorna rinna av ordentligt i ett durkslag eller trådsil.

Mandelsmeten:
75 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 äggulor
2 msk saft av pressad citron
65 g mandel, mald, men inte skållad
2 äggvitor
1 msk strösocker

Vispa ihop smör och 1 dl strösocker. Tillsätt sedan en äggula i taget, samt citronsaften och den malda mandeln. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt 1 msk ströcker och vispa lite till. Vänd sedan ner äggvitorna i två omgångar i mandelsmeten. Lägg päronklyftorna i en smörad form och fördela sedan smeten över päronen. Jag hade även på lite grovhackad mandel överst. Grädda i ugnen 20-25 minuter.

17 kommentarer:

  1. Vad gott det låter, päronkaka har jag aldrig ätit, det får jag ta och testa, vad gott det låter med mandelsmet på.

    Ja här har det inte åskat men nu så regnar det, fast det är ändå varmt ute

    SvaraRadera
  2. Det regnar idag!!
    din pajen se riktig ut särkilt första bilden det se ut som kakan i magasine ;=)

    SvaraRadera
  3. Åh så gott det ser ut! Päron i bakverk är verkligen underskattade :)

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Oj vad du är duktig! Jag har precis börjat mina försök i att göra cupcakes och tårtor! Det är ju sååå kul!

    Om du vill så får du gärn vara med och länka till min tävling där man just nu t ex kan vinna ett Cupcake-dekoreringsset m.m.

    SvaraRadera
  5. Ser jättegott ut!

    man vill ju gärna hålla kvar sommaren ett tag till, men det verkar tyvärr som att hösten är på ingång.. Fast å andra sidan är det ju rätt mysigt att vara inne i stugvärmen och baka :)

    SvaraRadera
  6. mums va gott det ser ut :D

    SvaraRadera
  7. Den här pajen verkar jättegod, det mesta med mandel i är ju så gott. :-)

    SvaraRadera
  8. Fruktansvärt gott.En återkommande favorit i hela släkten :-)
    Ett måste för er som inte testat.
    Mvh Malin

    SvaraRadera
  9. Päron med mandelsmet låter verkligen supergott!

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  10. Hej, cafe Chokladbollen ligger över gatan vid St.Eriksplan, uppgång Torsgatan, mittemot Seven Eleven.
    Kram Karin

    SvaraRadera
  11. Åh så gott det ser ut!
    Päron i bakverk är så himla gott tycker jag.
    Tror säkert den var jättegod trots att päronen saftade av sig.

    SvaraRadera
  12. Åh, gamla avsnitt av Arkiv X är ju så kul! Det allra läskigaste avsnittet som jag kommer ihåg är det med det där huset med inavlade människor, och de låg och tryckte under golvet...

    God kaka också! :-)

    SvaraRadera
  13. Det där med hösten vill jag inte hålla med om. Jag gillar hösten, men har beställt sommar minst en månad till! Men kakan verkar vara god även på sommaren!
    Vilken fin blogg du har. Har lagt en länk från min nystartade blogg. Hoppas det är OK.

    SvaraRadera
  14. Bokmärker detta recept, det låter verkligen supergott!

    SvaraRadera
  15. Cupcakesfluffan: Tack! Det var faktiskt första gången jag gjorde päronkaka, men det kommer jag definitivt att göra igen!

    Sana: Tack, vad gullig du är! Jag blev rätt nöjd med bilderna för en gångs skull :)

    Johanna: Tack! Håller med, fram för mer päron i bakverk!

    Erika: Den var god också ;)

    Madicken: Tackar! Ja visst är det roligt att baka!

    Annica: Tack så mycket! Ja det är rätt mysigt med höst också. Om inte annat för att marsipanen och sugarpasten inte krånglar som den gör just nu ;)

    Helena och Emma: Tack så mycket :)

    Tove: Håller med, mandel är gott :)

    Anonym: Förstår precis varför den är en återkommande favorit i er släkt! Jag lär absolut göra den igen!

    Sockerrus: Ja, den var himla god faktiskt! Ska nog prova den med äpplen också!

    Karin: Tack för infon, ska gå dit när jag börjat jobba igen :)

    Annelie: Tack! Ja, det gjorde inte nåt att päronen saftade sig, när den fått stå till sig en stund dvs.

    Helena S: Visst är det! Jag gillar också det avsnittet, det är så sjukt äckligt!

    Sanne: Haha, ja, kakan funkar nog året om faktiskt ;) Kul att du gillar bloggen och det är självklart att du får länka!

    Tina: Kul att du blev sugen på att prova kakan! :)

    SvaraRadera