söndag 1 augusti 2010

Världens godaste vaniljglass!

 

Nu är det helt plötsligt Augusti (vad fort det gick!), men förhoppningsvis får vi ha sommar en liten stund till innan hösten kommer. Jag anser att glass passar att äta året om, dygnet runt, men kanske extra bra på sommaren. Och då ska det ju allra helst vara hemgjord glass! Den här vaniljglassen är nog min absoluta favoritglass, jag brukar sittta med storslagna planer på vilka olika smaker jag ska göra, men sen slutar det påfallande ofta med att jag ändå gör den här! Ibland gör jag kolasås till, men den är faktiskt godast bara som den är, den behöver inte piffas till med en massa tillbehör egentligen. När min dotter fick smaka glass första gången var det den här glassen, så förhoppningsvis har jag lagt smakribban högt för hennes framtida glassätande ;)

Vaniljglass

Ger ca. 1 liter glass

5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
½ dl rårörsocker
6 äggulor
1 dl strösocker


Häll mjölk, grädde och rårörsocker i en kastrull, dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i både fröna och stången i kastrullen. Koka upp och sänk sedan värmen och låt koka utan lock i ca. 20 minuter. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt i en stor bunke och häll sedan ner mjölkblandningen under vispning. Blanda ordentligt och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm upp smeten under ständig vispning tills den första kokbubblan syns. Det är mycket viktigt att inte låta smeten koka längre, eftersom den då lätt skär sig. Sila smeten ner i en ren bunke, täck över bunken med plastfolie och låt svalna lite innan du ställer in den i kylen. Låt sedan smeten stå i kylen och mogna över natten eller gärna ett helt dygn. Detta gör att proteinerna i smeten sväller och glassen blir krämigare. Kör sedan smeten i glassmaskin, tid beror på vilken maskin man har, i min tar det ungefär 40 minuter. Lägg sedan över glassen i burkar, lägg på bakplåtspapper för att förhindra att det bildas skinn på ytan och sätt på lock. Ställ in i frysen i ca. 4 timmar för att frysas till rätt konsistens. Under tiden kan man roa sig med att göra maränger av äggvitorna som blev över!

9 kommentarer:

  1. Vad gott med glass, köpte nyligen en glassmaskin, så kul att göra glass, har vaniljglass i frysen som jag ännu inte hunnit testa, men nu blev jag väldigt sugen på glass, får nog bli till att provsmaka lite i eftermiddag.

    Skall testa ditt recept nästa gång jag gör vaniljglass, ja det blir ju rean i veckan som kommer :-)

    SvaraRadera
  2. Hej! Du som har koll på bak o mycket inom bak, jag är på jakt efter en sockerkaksform i form av en stegrande häst, har du nån aning om vart jag skulle kunna få tag på en sån form? Svara gärna till mailen eller till bloggen. Mvh Jenny

    SvaraRadera
  3. Gott och vilken fin skål du hade! :)

    SvaraRadera
  4. Det här receptet måste jag testa när min Lilltjej kommer tillbaka från mormor o morfar i Sthlm. Hon har frågat om inte vi kan göra egen glass och då passar ju receptet på "Världens godaste vaniljglass" hur bra som helst! =D Tack för att du delar med dig!
    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  5. De verkar godaste i världen hihi om man behöver mer smak man kan ju bara slänga Oreo kex i glassen innan du frysa dem. Glass ska bli mer goda om man har mycket äggulor och använder vaniljstång i de eller hur ;=)

    SvaraRadera
  6. Nu är receptet du efterfrågade utlagt =)
    http://sockerrus.wordpress.com/2010/08/02/recept-vanilj-och-marshmallowfrosting/

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  7. Oj, ja då hoppas jag verkligen att den når upp till dina förväntningar ;-)
    Tipset är ju att använda vanilj pulver o inte essens eller vaniljsocker, för det blir inte samma vaniljsmak. Ska bli kul att höra vad du tyckte sen =)

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  8. Cupcakesfluffan: Vad roligt att du vill testa receptet! Tala gärna om vad du tycker sen :)

    Jenny: Såg att du redan fått svar på din blogg!

    Elena: Japp, det var mycket gott ;) Och visst är skålen fin, en favorit i samlingen!

    Lisa/Sockerrus: Roligt att du också är sugen på att testa den! Hör gärna av dig med betyg ;)

    Sana: Jag håller med om att det ska vara mycket äggulor och riktig vaniljstång, annars kan det vara tycker jag :)

    Erika: Ja, den var tokgod! Och nu är den slut :)

    SvaraRadera