onsdag 7 juli 2010

Dulce de lecheglass


Det är ju aningens varmt ute (åtminstone här i Stockholm), så jag tänkte att det skulle passa att bjuda på ett litet glassrecept! Sagt och gjort, jag ställde mig och gjorde en sats dulce de lecheglass! Det är ju så sjukt gott med kondenserad mjölk som blivit karamelliserad och att göra glass med det blir supergott! Glassen blir väldigt söt och ganska mäktig, man bör äta den med någon form av tillbehör som lättar upp lite. Jag tycker om att äta den med antingen hallon eller banan och vispad grädde, men de flesta frukter och bär passar nog bra! Jag använder glassmaskin när jag gör glass, men vad jag förstår ska man kunna göra glass även utan  och då gäller det att röra i glassen var 20:e minut i frysen tills den blivit helt fryst. Men jag har aldrig provat detta, så jag garanterar ingenting ;)

Dulce de lecheglass

1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
2 gelatinblad (4 g)
50 g socker
375 g mjölk
250 g vispgrädde

Ta bort etiketten på burken och ställ den oöppnad i en kastrull med kokande vatten i ca. 3 timmar. Lägg en tidning eller kökshandduk i botten på kastrullen för att burken inte ska komma i direkt kontakt med värmen. Låt sedan kallna helt under rinnande kallt vatten. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Lägg sockret i en kastrull och låt det smälta under omrörning till en guldbrun karamell. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp. Ta upp gelatinbladen, krama inte ur dem, lägg ner dem i blandningen och rör om tills de smält. Tillsätt den kondenserade mjölken och mixa sedan med en stavmixer, sila smeten genom en finmaskig sil och kyl så fort som möjligt till 4 grader. Frys sedan glassen i glassmaskin, tid beror på vilken maskin man använder. Lägg sedan över glassen i en burk, lägg på bakplåtspapper direkt på ytan, sätt på ett lock och stoppa in glassen i frysen ett par timmar för att den ska få rätt konsistens.

8 kommentarer:

 1. Skall köpa mig en glassmaskin i sommar och då tänker jag testa denna glass som ser så god ut, den kolasås som blir på kondenserad mjölk är ju verkligen så gott

  SvaraRadera
 2. Det ser gott ut. Jag har tyvärr ingen glassmaskin, det verkar ju så mycket enklare med en sån.

  SvaraRadera
 3. Åh, vad läskande!!

  Har ju inte någon glassmaskin så jag får nöja mej med att dregla över dessa bilder :)

  SvaraRadera
 4. Hej Ida,
  fin sida du har:)
  Om det är ok så länkar jag till den från butiksidan?

  SvaraRadera
 5. åh, nu önskar man ju att man hade en sån där glassmaskin :) orka hålla på och röra om själv varannan minut, men det ser ju SÅ gott ut!

  SvaraRadera
 6. Hej Ida!
  Hoppas att du har det skönt i sommarvärmen =)

  Har en tävling på min blogg där man nu kan vinna något som gör att man känner sig lite extra tjusig när man bakar/lagar mat. Spana här: http://sockerrus.wordpress.com/2010/07/09/tavling-satt-guldkant-pa-vardagen/

  Ha det gott! =)
  /Lisa - Sockerrus

  SvaraRadera
 7. Jag älskar dulce de leche!(och mina bran också) Det här måste jag testa

  SvaraRadera
 8. Cupcakesfluffan: du gör helt rätt i att köpa dig en glassmaskin, det kommer du inte att ångra! Kul att du vill prova glassen!

  Erika, annica, pernilla: Tack så mycket :)

  pehrnilla: Tack! Klart du får länka till mig :)

  Sockerrus: Ja, det där ska jag kolla in!

  TårtOlga: Ja, testa den här, ni kommer inte att bli besvikna!

  SvaraRadera