onsdag 28 juli 2010

Rulltårtor med marsipan


Inspirerad av Hanna, med bloggen Baknfnatt, ville jag idag prova att täcka rulltårtor med marsipan. Eftersom min son fått för sig att jordgubbar är ondskefulla, så delade jag på en rulltårta och gjorde två mindre, båda med vaniljkräm i, men i den ena lade jag skivade jordgubbar också. Sen ville jag även prova att färga marsipan vit igen, efter mitt mer eller mindre misslyckade försök för några veckor sedan. Det finns få saker som kan få mig ur balans så mycket som när jag misslyckas med bakverk! Den här gången var temperaturen i alla fall runt tio grader lägre (men ändå 23 grader!) och dessutom knådade jag in florsocker i marsipanen för att få bättre textur och konsistens på den. Men det är antagligen jag som är dum i huvudet på något sätt, för det blev knappt märkbart bättre denna gång. Jag fattar inte varför det inte funkar för mig, kan det vara att det är för varmt kanske? Jaja, det var sista gången jag provade det, länge leve färdigfärgad vit marsipan!

En annan sak jag ville göra idag var marsipanrosor. Det är flera år sedan jag gjorde rosor i marsipan sist, jag gör mest blommor i flowerpaste nu för tiden. Vilket jag skulle hållit mig till även denna gång, för de blev så fula! Det ser ut som att ett litet barn har gjort dem. Men det bjuder jag på, man kan inte vara bra på allt ;) (Emma och Johan; jag gör rosorna till bröllopstårtan i flowerpaste, så ni kan vara lugna hehe)


Den andra tårtan täckte jag med röd marsipan, då det var det enda som fanns hemma. Jag har inte riktigt släppt det här med "manliga" bakverk och ville således göra ett till försök, vilket slutade med att det hamnade en drake i svart sugarpaste på den. Så den här tårtan får bli en tribute till våra kära kompisar som brukade spela Dungeons & Dragons hemma hos oss för ett par år sedan. Killar, det var alldeles för länge sedan vi dödade drakar och orcher tillsammans! (Ja, jag är rätt töntig)


Sugarpasten var rätt kladdig, så jag pudrade formen till draken med majsstärkelse för att den inte skulle fastna. Jag hade tänkt att bortsa bort det, men sen tyckte jag att det blev en rätt schysst effekt av det, så det fick vara kvar. Så vad tycker ni om mitt lilla äventyr i köket idag? Det blev väldigt olika tårtor, själv tycker jag nog mest om draktårtan.

13 kommentarer:

 1. Hihi, jag blir också väldigt upprörd då något i köket inte blir som jag tänkt mig. Sen bara måste man prova samma grej snart igen för att bevisa att man kan lyckas. ;-) Jag tycker båda tårtorna är fina på sitt sätt men man fastnar kanske mera för den röda då den är lite mer än en "vanlig" tårta. Men den vita är jättevacker, också rosorna. :-)

  SvaraRadera
 2. Vilken fräck röd tårta du gjort och dina rosor är inte alls fula utan jättefina, fast jag blir själv tokirriterad om det inte går som jag vill när jag bakar.

  SvaraRadera
 3. Oj oj oj...
  Första är ju vackra med blommorna och andra riktig kul med Dragons ;=) Du är ju superkul mamma hehe.

  SvaraRadera
 4. Så himla roligt att du blivit inspirerad av mina klädda rulltårtor, känns jättekul!! Tycker den första blev vacker och den andra häftig =) Och gällande rosorna så tror jag allt att det är någon som är självkritisk ;-)

  SvaraRadera
 5. Verkar som att vi e fler som lider av det där med att det går fel i köket så blir vi väääldigt irriterade *s*

  Jag tycker dock att dina tårtor blev skyhögt läckra :)
  Draken var juh riktigt jäkla proffsigt snygg :) och rosorna tyckte jag faktiskt att dom blev jättesöta :)

  SvaraRadera
 6. Är kul med rulltårtor i marsipan =)

  SvaraRadera
 7. Åh vad fint! Tycker inte att dina rosor är fula :D

  och jag älskar draken! Vi spelar drakar och demoner hur ofta som helst hemma hos mig :P jag är också nörd!

  SvaraRadera
 8. Vilka fina tårtor.
  Den röda med draken är ju supersnygg.
  Jag har också tänkt göra täckt rulltårta någongång, har också blivit inspirerad av Hanna.

  SvaraRadera
 9. Jätte fina båda två! Visste knappt att det fanns drak-formar. Har ju annars sett bebisar och annat hos tex kakburken.
  Jag kanske borde göra en med en plast-gitarr, är ju jätte töntig jag med när det gäller guitar-hero... Men det är häftigt att våga vara töntig! Och du, dina rosor blev kanon :)

  SvaraRadera
 10. Hihi, vad snälla ni är mot mina fula rosor! Jag kanske borde börja lägga upp bilder på mig själv här när jag har bad hairdays, om man får sån här respons ;)

  Hanna: Din blogg är ju full med härliga grejer, det är omöjligt att INTE bli inspirerad!

  Sabina och Johanna: Vad härligt att träffa på två nördsystrar här i bakvärlden på nätet, det hade jag inte räknat med! Jag tycker det är dags för en nördrevolution, long live the nerds! ;)

  SvaraRadera
 11. ja visst blir man inspirerad på Hannas underbara blogg! Måste helt klart testa att göra såna här rulltårtor med!

  Den första är ju jättesöt och draktårtan är ju hur cool som helst så det är svårt att välja en favorit :)

  Tror man är mest kritisk till sina egna verk, är ju svårt att bli heelt nöjd.. det är inget fel på dina rosor!! jättesöta!
  Skönt att höra att även andra har bad hairdays! vi kanske skulle ha ett litet sidspår till alla bakverk och lägga in bilder på sånt ibland? :)

  SvaraRadera
 12. Vilka fina rulltårtor!! Inspirerande blogg du har! :)

  SvaraRadera
 13. Annica: Ja, prova att täcka rulltårtor, det var riktigt roligt! Går ju snabbt och smidigt att baka själva rulltårtan, så man får ju mycket tid till dekoreringen :)

  Stök i köket: Tack så mycket :)

  SvaraRadera