fredag 30 juli 2010

Cupcakes med hallon & blåbär


Idag åt vi middag hemma hos ett par vänner, tillika "mitt" blivande brudpar. Killen i fråga har varit på och tjatat lite om att få bli bjuden på cupcakes, så jag tänkte att det är lika bra att få tyst på honom en gång för alla ;) Och eftersom experimentlusten infann sig så testade jag lite nya grejer när jag gjorde smeten. Jag utgick från grundreceptet på muffins som jag använder och bytte ut lite av sockret mot flytande honung och jag hade även i finmalen mandel. Sen hade jag i färska hallon och frysta blåbär. Hade gärna haft i färska blåbär också, men de hade bara såna där läskiga amerikanska blåbär i affären, som inte smakar någonting, så då fick det vara!

Jag är lite trött på tunga, väldigt söta frostings med mycket florsocker och philadelphiaost, som det ofta blir att jag gör, så jag provade en yoghurtfrosting jag hittade hos Tove som har bloggen Baka Baka Liten Kaka. Och den var jättegod! Jag tror att den är en ny favorit faktiskt. Det enda som var lite tråkigt med den är att den är rätt så lös, så den är svår att spritsa riktigt snyggt och få höjd på den, men smaken går ju faktiskt före utseende tycker jag. Så hur blev då resultatet? Jo, muffinsen blev riktigt tunga och saftiga och frostingen lättade upp det hela med sin syrlighet. Övriga som åt dem verkade nöjda! Men de vågar väl å andra sidan inte säga annat ;) De fina formarna kommer naturligvis från Kalasform!

Bärmuffins med honung och mandel
12 normalstora eller 6 stora

2 ägg
2 dl socker
½ dl flytande honung
180 g mjöl
35 g finmalen mandel
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
50 g smör
1 dl mjölk
Hallon och blåbär efter eget tycke och smak

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, socker och honug vitt och fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smeten. Smält smöret och häll i det och mjölken och vispa till en jämn smet. Blanda försiktigt ner hallon och blåbär i smeten, fördela i formar och grädda i mitt i ugnen i 20-25 minuter.

13 kommentarer:

  1. För det första............ frostingen är SUPER god och jag håller med dig. Man kan göra den till låga cuppisar istället eftersom den är lite lös, jag ville inte sätta en massa florsocker i frostingen för då blri det så där äckligt sött och kvalmigt :/.. då gör jag hellre en liten plattare ros istället :)

    För det andra... Vad läckra blommorna blev :)

    För det tredje......... otroligt söta och fina cuppisar ;)

    Kram Stina

    SvaraRadera
  2. Snygga cupcakes, jättefina blommor, frostingen låter god, får testas här hemma

    SvaraRadera
  3. Vad fin cupcakes! Låter jättegott med hallon och blåbär. Och som jag skrev i frosting-inlägget, så verkar frostingen supergod.

    SvaraRadera
  4. Jättefina! Jag gillar så hur du gör dina blommor. Du penslar med pulverfärg eller? Det gör inget alls att de blev lite lägre. Är inte heller så förtjust i söta frostings. Gör hellre utan då, eller med creme fraiche eller matyoughurt (tål inte den turkiska, tråkigt nog...), då blir de lite fräschare och passar utmärkt till lite maffigare muffins.
    Kan tänka att "ditt" brudpar blev väldigt glada :)

    SvaraRadera
  5. Verkligen jättevacka cc. Ska absolut testa den frostingen -verkar jättegod!

    SvaraRadera
  6. Vilka söta blommor!!

    Frostingen lät väääldigt god! Håller med om att frosting med florsocker ofta blir väldigt sött! Med vit choklad behöver man ju inte tillsätta lika mycket för att få en bra spritskonistens upptäckte jag idag, men den med mjölkchoklad fick jag tillsätta jättemycket extra.

    SvaraRadera
  7. Så söta dina lila blommorna ;=) älskar de jätte mycket.

    SvaraRadera
  8. Såg ju kanon gott ut det där, måste testa den frostingen också-
    Jag kan ju tipsa om redigeringsprogrammet Picasa, som man kan ladda ner gratis, fär kan man ju fuska till sig lite ljus å så om bilderna blivit mörka...Det kan ju hända även om man har en systemkamera :)

    SvaraRadera
  9. Så fina och så gott det låter! Snygga formar också :)

    SvaraRadera
  10. Hur har du gjort blommorna? De var ju helt bedårande fina. :)

    SvaraRadera
  11. Vilka otroligt söta cupcakes. Bilden är kanon!

    SvaraRadera
  12. Stina: Åh tack så jättemycket för dina snälla ord, vad glad jag blir! :)

    Cupcakesfluffan: Tackar, ja, testa frostingen, den är verkligen supergod :)

    Erika: Tack så mycket! Det är alltid gott med blåbär i bakverk tycker jag :)

    Johanna: Tack så mycket, vad kul att du gillar mina blommor, har fastnat för den sortens blommor rätt hårt för tillfället. Och yes, de är borstade med pulverfärg! Så du tål inte den turkiska yoghurten. Tyckte jag såg i nån annans kommentarer att du är laktosintolerant, är det därför? Jag är själv laktosintolerant som en tok, men jag tar tabletter när det inte går att få laktosfria alternativ, funkar hur bra som helst!

    Maria: Tack så mycket :)

    Annica: Tack! :)

    Sana: Tackar :)

    Sarah: Ja, testa frostingen, du kommer inte ångra dig! Tack för tipset om Picasa! Jag har laddat ner ett annat program nu, Gimp. Nu gäller det bara att lära sig det, har aldrig använt bildredigeringsprogram förr :/

    Sabina: Jag bugar och bockar :)

    Angelica: Tack så mycket! Blommorna sticker jag ut med en fembladig utstickare, sen lägger jag dem på en formdyna och drar en bonetool längs kanten på varje blad. Sedan får de torka i varsin knäckform! Jag kanske borde lägga ut en tutorial på det där istället, vet inte om du förstår hur jag menar ;)

    Helena: Åh, tack vad du är snäll! Jag vet ju hur fina bilder du tar, så jag tar det verkligen som en komplimang :)

    SvaraRadera
  13. Angelica: verktyget jag använder till blommorna heter naturligtvis dogbone! Lite sent på natten nu ;)

    SvaraRadera