onsdag 14 juli 2010

Födelsedagstårta med jordgubbar


Idag hade jag äran att baka en tårta till en dam som fyller 85 år! Det enda hon önskade sig var tydligen en tårta (en ganska bra önskan enligt mig!), så det var roligt att få vara den som fick uppfylla hennes önskan! Tyvärr har inte "väderproblemet", dvs. värmeböljan, i mitt kök gått över, så marsipanen var ju allt annat än lätthanterlig även denna gång. Så den hade kunnat vara slätare och mindre svettig om man säger så. Men det var inte mycket att göra något åt, då jag saknar kylrum att baka i ;) Tårtan bestod i alla fall av det här:

Hallonpannacotta
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Spritsad med gräddrosetter upptill
och pärlbård av kristyr nertill
Dekorerad med jordgubbar
och blommor och fjäril gjorda av flowerpaste

19 kommentarer:

  1. Tårtan ser jättegod ut när du lagt grädde och jordgubbar ovanpå

    SvaraRadera
  2. Snyggt spritsat med grädden! Tycker själv att det kan vara ganska knepigt att få till snyggt. Vad är det du har under guld-brickan (den lilla bården)? Jätte sött!

    SvaraRadera
  3. Jättefin tårta!
    Fyllningen låter supergod också.

    SvaraRadera
  4. Så läcker den är!! Låter jättegod gör den också =) Tycker det är jättefint med naturliga dekorationer (här jordgubbar) tillsammans med hemmatillverkade dekorationer!!

    SvaraRadera
  5. Vilken fin tårta! Vad använder du för sprits till gräddrosetterna?

    SvaraRadera
  6. Cupcakesfluffan: Jag hoppas att födelsedagsbarnet (kan man säga så om en 85-åring? ;) tyckte att den var det också!

    Johanna: Tack! Det som är under guldbrickan är en snurrbricka som jag har tårtorna på när jag arbetar med dem. Gör det hela mycket smidigare! Lättare att flytta runt tårtan på den också när man fotar.

    Erika: Tack! :)

    Hanna: Tack så mycket! Ja, att blanda dekorationer av olika slag piffar faktiskt upp det hela lite :)

    Cutecakes-Paulina: Tack! Jag använder en tyll som heter 2D, en mycket trevlig sak att arbeta med :)

    SvaraRadera
  7. Jättefin tårta!! Ser verkligen supersmarrig ut!

    SvaraRadera
  8. En liten fråga till... Ska göra en tårta på lördag med marsipan är det tänkt. Är ingen höjdare på att täcka tårtor med just det utan brukar använda sp. Är det likadant? Eller något annat att tänka på tex vid färgning. Ny på området förstår du, så tänkte passa på att fråga en expert :)

    SvaraRadera
  9. Johanna: Jag har bara täckt tårtor med chokladsugarpaste (tycker vanlig sp är alldeles för söt) och den var i alla fall mycket smidigare än marsipan. Men jag är så van med marsipan så jag kan inte säga att det är särskilt svårt. Är du van att täcka med sp tror jag inte att det är några problem med marsipan, tror det hänger mest på tekniken. Annars är det väl inte så mycket att tänka på tror jag...angående färger så ska man väl bara tänka på att marsipan inte är kritvit, så t ex. blå färger kan vara svåra att få till rätt, de drar gärna åt det gröna hållet. Men rosa och grönt brukar fungera bra! Fråga gärna om du vill veta något mer :)

    SvaraRadera
  10. Oj tack för snabbt svar, kul att man kan hjälpas åt tycker jag! Jag har hittat en sp som inte är lika söt som de vanliga, Ballinas heter den. Mycket bättre än de andra, annars håller jag med dig. Det blir sött! Däremot är det många som säger att sp är mycket lättare att jobba med. Men tänkte jag skulle försöka mig på marsipan, hur svårt kan det vara? Men det är alltid smidigt att höra sig för först, så jag tackar och bugar för det! :)

    SvaraRadera
  11. Klart att jag ska länka till dig, du gör så fina bakverk! Tycker absolut att du ska testa laxen, tala gärna om vad du tycker sen!
    Tycker att tårtan var väldigt sommarfin och det låter otroligt gott! Hur fungerar det att fylla tårta med pannacotta? Ha det bra, trots värmen! ;) Kram Emma

    SvaraRadera
  12. Emma: Tack, vad glad jag blir över dina snälla ord :) Att ha pannacotta i tårtan är lite småtrixit. Jag gör så att jag lägger gladpack i samma form som jag gjort tårtbotten i (eller i alla fall en lika stor). Sen häller jag ner pannacottan där för att stelna och när den gjort det tar jag det understa lagret av tårtbottnen och lägger det ovanpå pannacottan med snittytan nedåt och sen vänder jag snabbt på hela kalaset och drar sedan bort plasten. Känns kanske omständigt, men det är helt klart värt besväret! Nu kanske nån tänker att man borde kunna ha tårtbottnen i formen när man häller ner pannacottan, men den är ju så väldigt lös, så den skulle bara rinna iväg. Men nån kanske har något annat smart tips? (det här svaret blev visst ett litet inlägg i sig själv hehe)

    SvaraRadera
  13. Vad snyggt du spritsat grädden! Ja hela tårtan är himla fin. Somrig och härlig =)

    Jag har uppdaterat min länklista och lagt till din blogg där. Säg till om det är ngt du inte vill!

    Ha en härlig kväll!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  14. Sockerrus: Vad kul att du tycker tårtan är fin! Och det är väl självklart att du får länka till mig! Jag återgäldar genast med en länk till dig!

    SvaraRadera
  15. Jag har länkat till dig på min blogg, hoppas det är ok

    SvaraRadera
  16. Vilket somrig och fin tårta. Har förresten nominerat dig till beautiful blogger award - du har ju redan fått den så se det som en komplimang bara :-)

    SvaraRadera
  17. Åh, vad du är duktig! har kikat runt på din blogg och blir sååå imponerad. Jag älskar oxå att baka! :) Hur gör du de fina blommorna som du dekorerar tårtorna med??

    SvaraRadera
  18. Maria: Tack så jättemycket! Vad glad jag blir! Komplimanger kan man aldrig få för många av ;)

    Sara: Tack, det var snälla ord :) Och visst är det härligt att baka! Blommorna gör jag av flowerpaste, jag tar ut formerna med en utstickare och ibland pressar jag dem i en silikonform för att få till formen och andra gånger använder jag en balltool för att forma kanterna på blomman. Fråga gärna om du undrar något mer, det är festligt med frågor :)

    SvaraRadera
  19. hej.vilken tyll använde du för att göra pärlbården?jättefint verkligen.

    SvaraRadera