söndag 18 juli 2010

Macarons



Idag kan man säga att jag föll för grupptrycket. Jag bakade macarons. Precis som A L L A andra bakbloggare ;) Men nu förstår jag varför dessa små kakor är så populära! De är ju inte bara goda, de är ju så söta att se på! Som små juveler. Underbara. Och så roliga att göra! Så där lite lagom pyssligt (speciellt när man inte har en enda bordsskiva i hela huset som är tunn nog att fästa mandelkvarnen på), men inte alls svårt. Receptet hittade jag hos Linda som har bloggen Call me cupcake. Jag tycker att det fungerade jättebra, men nästa gång ska jag göra enligt ett recept där man använder italiensk maräng för att se vilket jag tycker bäst om. Fyllningarna fick väljas efter det som fanns hemma, det blev en vaniljsmörkräm och en hallonfyllning. När min prinsesstokige son såg de rosa kakorna lade han händerna på kinderna och utbrast "vilka fina kakor!" Så ja, utseendet var det inget fel på i alla fall ;)



Macarons
ca. 25 stycken dubbla kakor

100 g skållade mandlar
110 g äggvita som stått en dag i rumstemperatur
200 g florsocker
4-5 matskedar strösocker
Pastafärg

Finmal mandeln, antingen i mixer eller i mandelkvarn. Jag mal mandeln två gånger i mandelkvarn för att få den riktigt finmalen. Sikta genom en finmaskig sil för att få bort större bitar. Blanda sedan ner florsockret i mandeln. Vispa äggvitan i en stor skål och när den börjar skumma häller du i en matsked socker i taget och vispar tills det blir en tjock och glansig maräng. Blanda sedan försiktigt ner mandelblandningen i marängen  med en slickepott och ha i pastafärgen. Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa sedan ut små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila i 30-60 minuter så att det bildas ett "skinn" på ytan. Värm ugnen till 150 grader och grädda i 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten och fyll dem sedan med valfri fyllning!


20 kommentarer:

  1. Jättesöta macarons har du gjort! Är det månne bättre att färga dem med pastafärg? Hittills har jag bara använt pulverfärg och aldrig blivit nöjd med färgen...måste testa pastafärg nästa gång!

    SvaraRadera
  2. Så fina de ser ut att vara! Jättehärliga bilder också =)

    SvaraRadera
  3. Jättesöta macarons och väldigt läckra bilder!

    Jag får nog snart ta och testa dessa bakverk med, precis som ALLA andra :)

    SvaraRadera
  4. Jättefina macarons, härliga färger på dom

    SvaraRadera
  5. Riktig fin de ser ut!! sött och vackert ;=)¨
    innan du ska lägga dina macarons i ugnen jag rekommenderar dig att knackar under bakplåt 3-4 gången din macarons kommer att bli mer perfekt hehe ;)

    SvaraRadera
  6. Tove: Tack! Pastafärg fungerade jättebra för mig, har faktiskt inte ens tänkt på att man kan använda pulverfärg till att färga, jag använder det bara för torrborstning :)

    Hanna, annica och cupcakesfluffan: Tack så mycket :)

    Sana: Tack! Och tack för tipset, jag ska testa det nästa gång! :)

    SvaraRadera
  7. Wow vad fina dom blev! Bra gjort :) Tror att jag själv ska försöka mig på en dag. Var det svårt?

    SvaraRadera
  8. Väldigt fina fick du till dem måste jag säga. Personligen tycker jag nog inte att de är så goda, men väldigt söta :-)

    SvaraRadera
  9. Vad fina du fått dem. Måste verkligen testa att göra macarons.

    SvaraRadera
  10. Det blev ju riktigt lyckade macarons! :)

    SvaraRadera
  11. De är väldigt fina =) Gillar du dessa så måste du nästan testa att göra chokladmacarons (recept finns i min blogg) för de är enligt mig ännu godare =D

    SvaraRadera
  12. Johanna: Tack så mycket! Nej, jag tyckte inte att det var så svårt, men jag kanske bara hade tur ;)

    Maria, erika, tina: Tackar!:)

    Lisa: Tack så mycket! Jag var faktiskt inne hos dig för ett par timmar sedan och plockade det receptet ;)

    SvaraRadera
  13. Skrev en kommentar igår men den verkar ha försvunnit ut i cyberrymden. ;-)
    Jag har en liten fråga eftersom jag testade att göra macarons idag och misslyckades.
    110 g äggvita....är det 3 st äggvitor (mediumstorlek) alltså?

    SvaraRadera
  14. Amy: 110 g är väl lite drygt tre mediumäggvitor, man brukar säga att 100 g motsvarar tre mediumvitor. Receptet jag använder ska fungera med 100-110 g, så jag tror inte det är petnoga. Vad tråkigt att det misslyckades, vad blev det för fel på dem?

    SvaraRadera
  15. Dem höjde sig inte riktigt å så sprack dem. =(
    Men jag ska testa idag igen, skam den som ger sig! =)

    SvaraRadera
  16. Dessa macarons ser man överallt nuförtiden. Jag måste nog testa jag också.

    SvaraRadera
  17. Sandra: Jag kan starkt rekommendera dem :)

    SvaraRadera
  18. Jättefina, jag får nog öva lite för mina bara sprack.. :) Jättefin blogg du har!

    SvaraRadera
  19. Hanna: Tack! Kul att du gillar bloggen :)

    SvaraRadera
  20. Åh, försökte göra Macarons igår, men det blev totalt misslyckat. Lät dom dock inte 'vila' i 30-60min innan jag satte in dem i ugnen.

    Använde du bakplåtspapper eller spritsade du direkt på plåten?

    Märkte även att 'smeten' var lite lös, och undrar om den ska vara det eller lite tjockare, som vanlig maräng?

    SvaraRadera